Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Prostatacancer - inte bara en sjukdom

Vissa män drabbas av en aggressiv form av prostatacancer som sprider sig. Pernilla Wikströms forskning syftar till att ta fram effektivare behandlingar som är individuellt anpassade.

I Sverige, liksom i många andra länder, är prostatacancer den vanligaste cancersjukdomen hos män. Vanligtvis har sjukdomen ett långsamt förlopp och de flesta män blir botade eller kan leva väldigt länge med sin sjukdom.

Pernilla Wikström är professor i tumörbiologi vid Umeå universitet. Den cancerform hon har kommit att rikta in sig på är just prostatacancer.

– Prostatacancer en väldigt vanlig sjukdom, det är många som drabbas. Men de flesta har faktiskt en ganska ofarlig sjukdom och kan leva länge med sin cancer.

Olika former av prostatacancer

Ibland utvecklas dock aggressivare former av prostatacancer som sprider sig till skelettet, vilket kan vara svårbehandlat och livshotande. Pernilla Wikströms forskarteam har dock visat att benmetastaser kan se biologiskt väldigt olika ut från patient till patient och att de kan ha olika tillväxtsätt.

– En patient med en spridd prostatacancer kan ha en viss typ utav molekylär sjukdom, medan en annan patient har en annan sorts sjukdom. Det betyder i förlängningen, tror vi, att de här patienterna borde behandlas på olika sätt.

Målet - effektivare behandling

Målet för Pernilla Wikström är att man i framtiden ska kunna utveckla nya, mer individuellt anpassade behandlingar för patienter med spridd prostatacancer. 

– Om man ställer diagnosen prostatacancer så får man ställa ytterligare en diagnos: vilken sorts prostatacancer har patienten? Nu är det viktigt att säga att vi inte är där ännu – men det är dit jag hoppas att forskningen ska leda.