"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Christina söker friskfaktorer i kampen mot barnallergi

Ett av tre barn drabbas av astma eller allergi. Det är många fler än för bara några decennier sedan. Forskaren och barnläkaren Christina West undersöker orsakerna för att kunna ge bättre behandlingar.

Christina West leder flera studier vid Umeå universitet. Dels en befolkningsstudie som kommer att ge svar på olösta frågor kring vad som orsakar barns allergi. Dels studier som undersöker vad man kan göra för att minska risken för att barn blir allergiska.

– Att fler barn blir allergiska beror ju inte på att generna har förändrats, det går inte på några decennier. Det man pratar om är istället att mångfalden av bakterier och smittämnen i kroppen och i vår närmiljö minskar, säger hon.

Aktivera immunförsvaret

Nyfödda barn har ett otränat immunförsvar som behöver utsättas för bakterier och andra smittoämnen för att aktiveras. Bakteriernas kolonisering av barnets slemhinna i mun och tarm och av huden är viktig.

– Immunförsvaret utvecklas av bakterier och av att testa födoämnen. Om man inte får normal kolonisering utvecklar immunförsvaret ingen balans och löper amok.

Hjälper det att sluta städa?

– Nej, men studier har visat att barn som växer upp på bondgård sällan har problem med allergier, eftersom de utsätts för både djur och olika smittoämnen i sin närmiljö.

Kan allergi förhindras?

Nu ska forskarteamet fortsätta studera själva koloniseringen av kroppen för att bättre förstå vad som händer när spädbarn utsätts för bakterier. Forskarna ska studera bakterier i prov tagna från mun, tarm och bröstmjölk i en befolkningsstudie som genomförs i Västerbotten. Forskargruppen undersöker även hur allergisjukdomar samspelar med andra faktorer, som till exempel kost, miljö och stress under graviditet och barndom.

Behandlingsstudierna som pågår parallellt innebär att Christina West och hennes kollegor undersöker om man kan förhindra allergi med kostförändringar som kan påverka de gynnsamma bakterierna i mag- tarmkanalen.

Tillsammans hoppas hon att studierna ska medföra nya kunskaper. Förhoppningen är att de ska hitta friskfaktorer som förebygger och motverkar allergier och astma.

– Fler har blivit allergiska med tiden och även om vi har viss kunskap vet vi inte vad det är som gör allt fler människor allergiska. Det krävs mer kunskap innan vi kan ge tydliga råd.

Hopp om en bättre framtid

Med anslagen från bland annat Insamlingsstiftelsen för medicinsk forskning så ger forskningen hopp om en bättre framtid för de barn som drabbas av så svåra allergier att de hindras i vardagslivet.

– Anslagen gör att vi kan komma framåt. Man får ha tålamod, forskning kan ibland ta flera år innan den kan omsättas till råd eller behandling.

Namn: Christina West
Titel: Docent och forskare i pediatrik
Placering: Umeå universitet

Senast uppdaterad: 2022-06-30